Nyhet om dialektforskning mest populär på SVT 2014

8 januari 2015

Nyhetsartikeln som bygger på språkvetaren Mathias Strandbergs avhandling blev den mest klickade vetenskapsnyheten på svt.se under förra året. Avhandlingen handlar om de sammansatta ordens accentuering i Skånemålen.

Variationen av de sammansatta ordens accentuering i skånska dialekter har förbryllat forskare i över hundra år. Och intresset för betoningen av skånska ord är uppenbarligen mycket stor även utanför forskarkretsar. Nyhetsartikeln om Mathias Strandbergs avhandling delades över 22 000 gånger på Facebook förra året.

Artikeln var den mest klickade av alla vetenskapsnyheter på svt.se och placerade sig därför framför nyheter som i övrigt haft enorm spridning, så som Rosettas kometlandning och Uppsalastudien som visar ett samband mellan mjölkdrickande och ökad dödlighet (som dock hade fler delningar på FB).

Läs artikeln ”Därför låter skånskan som den gör”.

Se listan på mest lästa artiklar på svt.se

Uppsalaforskare ligger bakom flera av rubrikerna på SVT Vetenskaps lista, bland annat ovan nämnda nyhet om mjölkdrickande och ökad dödlighet. Även artikeln om varför så många svenskar klarar att dricka mjölk (kan bryta ner laktos) och nyheten om att en enda natt utan sömn kan skada immunförsvaret bygger på Uppsalaforskning.
Nyheter